MUHSİN ERTUĞRUL (Türk Tiyatrosunun Kurucusu)

28.şubat 1892 de İstanbul’da doğdu.  29.Nisan 1979 da  İzmir’de öldü. Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilir. Sinema alanında da ilk önemli katkıları gerçekleştirmiştir. 1922-1939 yıları arasında film yapan tek kişiydi. Tiyatro öğrenimi  için Paris'e gitti.Dönünce ''Hamlet '' adlı oyunu sahneledi, başrolü kendisi oynadı. Yaşamı tiyatroyla geçen sayılı tiyatro adamlarımızdandır.Tiyatro alanında yaptığı sayısız çalışmalarından dolayı 1932 yılında Almanlarca Goethe Madalyası  ile ödüllendirildi. 'Bir tiyatro açan; yüz zindan kapatır ''diyen tiyatro aşığıdır.

1912″de Paris'ten  İstanbul’a dönünce Şehzadebaşı'nda Ertuğrul Sineması'nı açtı.  1913 sonunda karıştığı bir siyasi olay nedeniyle sınırdışı edilince tekrar Fransa’ya gitti. İstanbul’a döndüğünde “Ertuğrul Muhsin ve Arkadaşları” topluluğunu kuran sanatçı, 1914'te günümüzün İstanbul Şehir Tiyatroları olan Darülbedayinin kuruluşuna yardım etti. Kısa bir süre sonra tekrar Berlin’e gitti ve kendi adına İstanbul Film adlı bir film şirketi kurdu. 1918’de İstanbul’adöndü. Edebi Tiyatro Heyeti adında bir özel topluluk kurdu. Mısır-Yunan işbirliğiyle 1931'de çekilen“İstanbul Sokaklarında” ve ertesi sene çektiği “Bir Millet Uyanıyor", filmleri ilk sesli Türk filmleri oldu. 1931'da belediye bağlı bir Tiyatro Meslek Okulu açılmasına öncülük etti.Tiyatro alanında verdiği hizmetler nedeniyle 1932'de Goethe Madalyası  ile ödüllendirildi. 

1947'de kurulmakta olan Devlet Tiyatrosu'nu yönetmek üzere Ankara Devlet Konservatuvarı Tatbikat Sahnesi'nin başına getirildi. 1947'de Ankara'da Küçük Tiyatroyu 1948'de Büyük Tiyatro'yu kurdu. İstanbul'a gitti; Küçük Sahneyi kurdu.1954'te ikinci kez Devlet tiyatrosu  genel müdürlüğüne getirilince Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'nu açtı (1955).İzmir ve Bursa'da Devlet Tiyatrosu, Adana'da şehir tiyatrosu açılmasında emeği geçti (1957). Üsküdar Tiyatrosunu ve Kadıköy Tiyatrosu'nu açtı (1960); Rumelihisar temsillerini başlattı; Zeytinburnu Tiyatrosunu açtı 1974yılında Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliğine atandı. Semt tiyatrosu, öğle tiyatrosu, gezici tiyatro gibi çeşitli uygulamalarla yeni bir  tiyatro seferberliği  başlattı; Gültepe Tiyatrosu'nu ve Bayrampaşa Tiyatrosunu açtı (1974-75), Deneme Sahnesini kurdu. 23 Nisan 1979'da Ege Üniversitesi'nce kendisine fahri doktor payesi verildi. Leblebici Horhor Ağa filmi, 2.Venedik Film Festivali'nde Onur Madalyası ile ödüllendirildi.