OSMAN KOZAN SOKAK
GÖREV ŞEHİDİ NAHİYE MÜDÜRÜMÜZ A.OSMAN KOZAN ( KARA MÜDÜR )
Kurtuluş Savaşı gazisi A.Osman Kozan 1893 yılında Adana Vilayeti’nin Kozan Sancağı’nın Sis Kazası’nda doğmuştur. Harp okulunun ikinci sınıfındayken, arkadaşına haksızlık yapan hocasına karşı davranışlarından dolayı okuldan atılmıştır. Bir müddet İstanbul’da resim yapıp satarak geçimini sağlamıştır. Bağımsızlığımızın tehlikeye girdiğini gören ve bu konuda Saltanatın hiç bir çaba gösteremeyeceğine inanan insanlarımızın; Vatanımızı savunmak üzere gönüllü milis olarak Kuvayı Milliye Kuvvetlerine kayıt yaptırmaya koştuğunu gören A.Osman Kozan’ da Adapazarı’na gelmiş ve hemen bir yüzbaşı forması giyerek, ‘Vatanı, milleti seven gelsin kayıt yaptırsın’ diyerek kısa sürede 1000 kişiden Fazla gönüllü toplamıştır.
O günün Adapazarı Kaymakamı Salim Özdemir Günday Bey’in bilgi vermesi üzerine toplanan gönüllüler, Ankara’ya gönderilmiştir. Osman Bey, topladığı kuvvetlerin başında Milis Yüzbaşı olarak Halit Paşa emrine verilmiştir. Başarılı subayların taltifi sırasında ‘’Ben rütbe filan istemiyorum’’ demesi üzerine, altında Atatürk’ün de imzası bulunan ‘’Büyük Millet Meclisi takdirnamesi‘’ ile taltif edilmiştir.
Lozan anlaşması görüşmeleri esnasında Meriç Nehri köprübaşına görevli tabura komuta ederken, usule aykırı olarak köprüden geçmek isteyen görevli albayın geçmesini engellediği için Orduyla ilgisi kesilmiş ve sivil hayatta çalışması uygun görülerek Edirne Lalapaşa Nahiye Müdürü olarak görevlendirilmiştir. 1935 yılında Akköy Nahiye Müdürü olarak köyümüze geldiğinde; ilk iş olarak köyün meydan yerine uzun bir bayrak direği dikmiş ve Söke zenginlerinden Hüseyin Beyin maddi yardımıyla Adapazarı’nda özel tasarımlı bir Atatürk Büstü döktürmüş ve bizzat kendisi de çalışarak kendi tasarımı olan Atatürk anıtını yapmıştır. Bu gün gölgesinde oturduğumuz çam ağaçlarını dikerek halen çay bahçesi olarak kullanılan bu alanı köy parkı olarak düzenlemiştir. Balat ve Akyeniköy tarafından gelişlerde, kendi tasarımı olan iki adet çeşme yaptırmıştır. Sanatçı kişiliği ve kabiliyetini sergileyerek kendisi tarafından tasarlanan ve bizzat bedenen de çalışarak yaptığı bu çeşmelerden (Rasimin Çeşmesi olarak bilinen) Akyeniköy tarafındaki çeşme o günlerin hatırası olarak halen hizmet vermeye devam etmektedir. Cumhuriyetimizin aydınlanma seferberliğine gönülden bağlı olan Nahiye Müdürümüz A.Osman Kozan; Köy gençlerinin yetişmesi için, Okuma odası adı altında bir yer hazırlamış ve gençleri her akşam orada toplayıp bilgi vermeye başlamıştır. Daha sonra 15–20 gencin kaydı yapılarak ilkokul kurulmuştur. Bu okulda genel olarak askeri talim bilgileri vermiş ve az da olsa Fransızca öğretmeğe çalışmıştır. Aynı zamanda müsamereler hazırlanıp diğer köylerde de oynanmıştır.1940 yılında Söke kaymakamı ile birlikte, (Eskiden Akköy Nahiyesi’ne bağlı bir köy olan Yoran Köyü’ne (Bugünün Didim İlçesine) giderken, Kaymakamın kullandığı otomobilin devrilmesi sonucu görev uğrunda şehit olmuştur. Ölümüne çok üzülen Akköy halkının yoğun katılımı ile askeri törenle Akköy mezarlığına defnedilmiştir.O dönemde Yoran’da bulunan askeri birliğin komutanı olan arkadaşı Binbaşı Şadi Bey’in, birliğindeki askerlerden Yenipazar’lı tüfekçi Raşit Usta’ya yaptırdığı mezar taşına ‘’Hayatını feragatla Vatan ve Milletine adayan adsız kahraman Osman Kozan ’ diye yazılmıştır. Kuvayi Miliyenin kahraman komutanı, kurtuluş savaşının Mustafa Kemal imzasını taşıyan TBMM Takdirnameli gazisi ve Akköy Nahiyesi halkının hizmetlerini unatamadığı görev şehidimiz A .Osman Kozan, cismen Akköy Mezarlığındaki kabrinde uyumakta ve manen Akköy halkının vefakar gönlünde yaşamaktadır. RUHU ŞAD OLSUN.